
آسمان بیصاحب، کشور بیهواپیما
نویسنده : خلیل پژواک - کد خبر : 28975
۲۱ ثور , ۱۳۹۴

امروز جنجالی میان کاربران شبکههای اجتماعی پیش آمد که مبتنی بر یک شایعه بود؛ جنجال تغییر نام شرکت هواپیمایی آریانا. ولی سبب شد، این بخش فراموششده، دوباره به یادمان بیاید، بر علاوۀ مشکلی که به تازگی به میان آمده است. آن مشکل این است که گویا مأموریت/مسئولیت کنترل خطوط هوایی (آسمان) افغانستان که به دست ایالات متحدۀ امریکا بود، به پایان میرسد. نیز بر این معضل، همان قصۀ همیشگی را باید افزود: یگانه شرکت هواپیمایی دولتی، آشکارا در آستانۀ سقوط است. این دو مورد، از چند نظر بااهمیت است و میباید مورد توجه قرار گیرد.
افغانستان از نظر خطوط و حملونقل هوایی بهشدت ضعیف است. با وصف تلاشهای بسیار و تبلیغات پرشمار، شرکتهای هوایی از نظر خدماترسانی و از نظر داشتن تجهیزات و هواپیماهای مطمئن، در پایینترین سطح قابل تصور قرار دارند. افزون بر اینهمه، مشکل جدیتر، نبود هواپیمای کافی در خطوط هوایی کشور است. در هیچ کشوری صرفاً به دلیل نبود هواپیما یا فقدان مدیریت درست، مردم بیش از سه-چهار ساعت در میدان هوایی منتظر نمیمانند (مگر اینکه مشکلی غیر از اینها وجود داشته باشد)؛ ولی منتظر ماندن چندساعته، لغو پرواز و مشکلاتی از این قبیل، مشمول پیشامدهای بسیار طبیعی مسافرانی است که از خطوط هواپیمایی افغانستان استفاده میکنند. نکتۀ دیگر، وجود هواپیماهای فرسوده است. هواپیماهای آریانا به دلیل قراضگی و سروصدای برخاسته از آهنپارههایش، بیشتر به هلیکوپتر نظامی شبیه است تا هواپیمای تجاری. نیز بارها اتفاق افتاده که هواپیمای آریا نتوانسته مهیای سفر شود، یا به دلیل مشکل تخنیکی در نشستش یا مشکلات جدی دیگر. خطوط شخصی از این وضع مستثنا نیستند. هواپیماهای پامیر یکبار تمامی مسافرانش را در هندوکش انداخت. فاجعه است که رییسجمهور کشور وقتی به خارج سفر میکند، یا از هواپیماهای شرکتهای خصوصی استفاده میکند (به کرایه میگیرد) یا کشورهای میزبان هواپیما میفرستند.
اکنون بر تمام این مشکلات، مسئولیت کنترل آسمان کشور نیز به دوش حکومت میافتد. کشوری که هواپیما ندارد، کشوری که خطوط هواپیماییاش با هیچ استندردی برابر نیست و مهمتر از همه، کادر فنی ندارد، از این پس باید آسمانش را نیز در کنترل داشته باشد. با توجه به این وضعیت است که بسیاریها از پایان پرواز از فراز افغانستان صحبت میکنند؛ زیرا بعید است که مسئولان این بخش بتوانند مسئولیت کنترل آسمان کشور را بر عهده بگیرند. به نظرتان این فاجعه نیست؟
هنوز دیدگاهی داده نشده.
دیدگاهتان را بنویسید: